Acupunctuur

bij Dierenkliniek

Etten-leur?

Sinds kort bieden wij ook op onze praktijk acupunctuur aan!

Heeft u interesse in acupunctuur of heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op.

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Alternatieve

zorg pijnvrij

Sinds kort bieden wij op onze praktijk acupunctuur aan!

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze die al enkele duizenden jaren oud is. Het woord acupunctuur is een samenstelling van het Latijnse woord "acu" wat naald betekent, en het woord "punctura" wat staat voor "steken". Met acupunctuur steek je met hele dunne naalden in bepaalde punten van het lichaam. De naalden zijn zo dun dat het plaatsen van de naalden bij uw huisdier geen pijn zal doen. Dat acupunctuur ook heel goed toegepast kan worden op dieren, is veel minder bekend.
 

De werking van acupunctuur

Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunst stroomt Qi (chi), de lichaamsenergie, door het lichaam in banen die 'meridianen' worden genoemd. Deze energiestroom is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de bloedsomloop of het zenuwstelsel. Verstoringen van deze energiestromen kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden.

Er zijn veertien belangrijke meridianen. Deze meridianen zijn ieder genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben. Zo is er b.v. de Levermeridiaan, de Hartmeridiaan etc. Zij vormen samen een complex netwerk waarin de energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Via de circa 350 acupunctuurpunten op het lichaam kan toegang worden verkregen tot deze meridianen.

 

Om ziekte te genezen en de energiestroom in het lichaam te herstellen plaatst de dierenarts op speciaal gekozen punten een aantal heel dunne naalden in de huid van de hond of kat. Alle acupunctuurpunten corresponderen met bepaalde lichaamsdelen of -functies. De naalden worden niet persé geplaatst op de plek van de klacht. De dieren laten dit goed toe omdat het plaatsen van de naalden geen pijn doet.

 

Effecten van acupunctuur

  • Verbetering van de doorbloeding, algemeen en in bepaalde organen.

  • Opheffen van kramp, bv in spieren of darmen.

  • Stimuleren van zenuwen.

  • Het vrijkomen van endorfinen (lichaams-eigen pijnstiller en rustgevende stof).

  • Het vrijkomen van bepaalde hormonen zoals cortison.

​​​De naalden blijven meestal 10 tot 20 minuten zitten afhankelijk van het probleem.

Soms wordt er gelijk verbetering na 1 behandeling gezien, soms zijn er meerdere behandelingen nodig. Als er geen verbetering gezien wordt na 3 behandelingen, is er geen effect te behalen. Bij sommige dieren met langdurige problemen moeten er meerdere behandelingen ingezet worden.

 

Heel soms wordt een dier iets slechter voordat het beter wordt. Dit kan na de eerste sessie gebeuren, of er kan een kleine terugval plaatsvinden na een paar sessies. In de praktijk valt dit vaak mee. Het kan ook zijn dat het dier meer slaapt de eerste week na een behandeling. Het lichaam moet wennen aan de veranderingen dat de acupunctuur met zich mee brengt. Dit is normaal en tijdelijk.

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor Acupuntuur of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur bied naast Acupunctuur ook andere diensten aan:

© 2019 NW

  • Facebook - grijze cirkel
  • Twitter - grijze cirkel