top of page

Chirugie
 

U kunt bij ons terecht voor preventieve operaties, maar u kunt bij ons ook terecht voor meer gecompliceerdere operaties en voor spoed. 

​

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Bij spoed of preventieve zorg

U kunt bij ons terecht voor preventieve operaties (denk dan aan castratie en sterilisatie), maar u kunt bij ons ook terecht voor meer gecompliceerdere operaties en voor spoed. 

​

Dierenkliniek Etten-Leur beschikt over 2 operatiekamers: de steriele operatiekamer (voor operaties zoals sterilisatie, castratie, buikoperaties etc.) en niet-steriele operatiekamer (denk dan aan gebitsbehandelingen)
Wij werken bij de meeste operaties met inhalatie-anesthesie (oftewel gasanesthesie). Via gasanesthesie  zorgen wij voor een veilige en goed reguleerbare narcose.

Daarnaast hebben we volledige bewaking tijdens de narcose van de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur, zuurstof en CO2. In geval van nood beschikt ons apparaat ook over automatische beademing.
 

Het operatieprogramma loopt flink uiteen; van castraties en sterilisaties, het verwijderen van diktes in de huid en maagdarmoperaties tot het hechten van grote wonden, blaasoperaties tot keizersneden.  Ook worden hier endo/gastroscopische ingrepen gedaan en laparoscopische sterilisaties uitgevoerd. Veel operaties kunnen wij zelf, maar waar onze kennis ophoud zullen we u altijd ondersteunen met een doorverwijzing naar een specialist.

​

Hoe ziet een chirurgische ingreep eruit?

Soms word tijdens een consult duidelijk dat er over gegaan moet worden tot een chirurgische ingreep, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat u zelf een afspraak maakt met de assistent voor bijvoorbeeld een castratie of sterilisatie.

Tijdens het gesprek ontvangt u informatie die belangrijk is voor bijvoorbeeld de voorbereiding van de operatie en de evt. nazorg. Van belang is dat u uw huisdier nuchter houd; dit wil zeggen dat er geen voeding gegeven mag worden na 00:00 s'avonds. Water mag wel aangeboden worden.

Na het maken van een afspraak ontvangt u de operatiebevestiging met daarin nogmaals de voorbereidende instructies en een vragenlijst voorafgaand aan de operatie. Het verzoek is om deze mee te brengen op de dag van de geplande operatie.

​

Het is gebruikelijk dat u uw huisdier altijd om 8:00 's ochtends binnen brengt.

Voorafgaand aan de operatie zal uw huisdier een algemeen klinisch onderzoek ondergaan. Op basis van de leeftijd, het algemeen klinisch onderzoek en eventuele bloeduitslagen wordt de narcose nauwkeurig gekozen.

​

Tijdens de narcose wordt uw huisdier goed gemonitord door een daarvoor opgeleide Paraveterinair anaesthesist. De ademhaling, pols, hartslag, temperatuur en de algemene toestand van uw huisdier worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Hierdoor kunnen wij ingrijpen wanneer dit nodig is.

​

Op het moment dat de operatie afgerond is, wordt uw huisdier overgedragen aan de opname waar goed wordt gemonitord hoe het wakker worden verloopt.

Afhankelijk van het operatieschema en of u het heeft aangegeven zullen wij u bellen over hoe de operatie gegaan is.

​

Wanneer de patiënt goed wakker is, op temperatuur is en de dierenarts deze goed bevonden heeft wordt u gebeld door de assistente dat u uw huisdier kunt komen ophalen. De meeste dieren mogen dezelfde middag al mee naar huis.

​

Als u uw huisdier komt ophalen vertellen wij nogmaals hoe de operatie is verlopen en krijgt u duidelijke nazorginstructies mee naar huis. Mocht er iets zijn kunt binnen openingstijden altijd bellen met vragen.

​

Narcose

Narcose is voor veel eigenaren een grote zorg. Narcose brengt altijd een risico met zich mee. Echter gaan wij zorgvuldig te werk en passen wij  de narcose aan op basis van de leeftijd, een algemeen onderzoek en een eventule bloeduitslag.

Bij oudere dieren adviseren wij voorafgaand aan de operatie een bloedonderzoek om de belangrijkste organen die bijdragen aan het filteren van de narcose uit het lichaam in beeld te brengen. Zo kunnen ook oudere dieren op een zeer goede en veilig manier chirurgie ondergaan.

Een bloedonderzoek voorafgaand aan de operatie kan op dezelfde dag van de operatie uitgevoerd worden. Heeft u geen ouder dier maar vindt u het wel prettig om dit vooraf te laten doen? Dat is natuurlijk geen probleem.

Tijdens de narcose wordt uw huisdier goed gemonitord door een daarvoor opgeleide Paraveterinair anaesthesist. De ademhaling, pols, hartslag, temperatuur en de algemene toestand van uw huisdier worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Hierdoor kunnen wij ingrijpen wanneer dit nodig is.

 

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor een chirurgische ingreep of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

​

Wij werken uitsluitend op afspraak.

​

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur biedt naast chirugie ook andere diensten aan:

​

bottom of page