top of page

Endoscopie

bij Dierenkliniek

Etten-leur?

Dierenkliniek Etten-Leur is een gemoedelijke en gezellige dierenkliniek gelegen aan de Lange Brugstraat nabij het centrum van de Leur. De kliniek grenst aan de nieuwbouwwijk Schoenmakershoek.

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Snel herstel, duidelijk

Nieuw bij Dierenkliniek Etten-leur; Endoscopie!

Wat is Endoscopie?

Endoscopie is een inwendig onderzoek dat wordt uitgevoerd met behulp van een zogenaamde endoscoop waarmee een dierenarts via een flexibele slang of een starre buis met een camera op het einde in het lichaam kan kijken. Door dit buisje loopt een lichtkabel die licht op het te bekijken lichaamsdeel werpt. Een lenzenstelsel geleidt het beeld naar buiten. Via een daaraan gekoppelde camera gaat het beeld naar een videosysteem met monitor. Via dit videosysteem zijn de beelden ook op te slaan. We kunnen ze u dan later laten zien en tekst en uitleg geven over de bevindingen. Vaak wordt bij een endoscopie ook wat weefsel weggenomen (biopsie). Soms kan via endoscopie ook een behandeling worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld het wegnemen van een darmpoliep of een vreemd voorwerp verwijderen uit de maag.

Een endoscopie kan worden uitgevoerd via een natuurlijke opening zoals:

  • de mond en keel voor onderzoek van het strottenhoofd (larynx) en de stembanden (laryngoscopie)

  • de mond, keel en luchtpijp (trachea) voor onderzoek van de luchtwegen (bronchoscopie)

  • de mond voor onderzoek van de slokdarm (oesofagoscopie) en/of de maag met evt. een deel van de dunne darm (gastroscopie/gastroduodenoscopie).

  • de anus voor onderzoek van de endeldarm (het rectum), en/of van de dikke darm (coloscopie).

  • de vagina voor controle op uitvloeiing uit de baarmoederhals (vaginoscopie)

Hoe ziet een endoscopisch onderzoek eruit?

Soms word tijdens een consult duidelijk dat er over gegaan moet worden tot een endoscopisch onderzoek. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat u belt omdat u hond net iets vreemds heeft opgegeten.

Tijdens het gesprek ontvangt u informatie die belangrijk is voor bijvoorbeeld de voorbereiding van van de operatie en de evt. nazorg. Van belang is dat u uw huisdier nuchter houd; dit wil zeggen dat er geen voeding gegeven mag worden na 20:00 s'avonds. Water mag wel aangeboden worden.

Het is gebruikelijk dat u uw huisdier altijd om 8:00 's ochtends binnen brengt.

Hierna word er een Braunule (infuuspoort om medicijnen door de geven) in de poot ingebracht. Daarna zal de operatie starten.

Afhankelijk van het operatieschema en of u het heeft aangegeven zullen wij u bellen over hoe de operatie gegaan is.

Wanneer de patient goed en stabiel onder narcose is zal er afhankelijk van de ingreep een flexibele of starre camera ingebracht worden in de te onderzoeken lichaamsholte. De lengte van de slang kan ingebracht worden  varierend van enkele centimeters tot bijna een meter, waarbij deze ook een spoel en zuigfunctie heeft. Wanneer er zich een vreemd voorwerp voordoet kan dit door middel van een speciale tang verwijderd worden. In elk ander geval kunnen er biopten genomen worden en videomateriaal verzameld worden. Wanneer het onderzoek klaar is zal de slang verwijderd worden en kan het dier rustig ontwaken in de opname.

Wanneer de patiënt goed wakker is, op temperatuur is en de dierenarts deze goed bevonden heeft word u gebeld door de assistent dat u uw huisdier kunt komen ophalen. De meeste dieren mogen dezelfde middag al mee naar huis.

Als u uw huisdier komt ophalen vertellen wij nogmaals hoe de operatie is verlopen en krijgt u duidelijke nazorginstructies mee naar huis. Mocht er iets zijn kunt binnen openingstijden altijd bellen met vragen.

Narcose

Om endoscopie uit te oefenen is het nodig om het dier onder narcose te brengen. Narcose is voor veel eigenaren een grote zorg. Narcose heeft altijd een risico, vooral bij oudere dieren. Echter gaan wij erg zorgvuldig te werk en wordt er bij oudere dieren standaard een preanestetisch bloedonderzoek gedaan. Wij passen daarop de narcose aan op basis van de leeftijd, een algemeen onderzoek en de bloeduitslag. Zo kunnen ook oudere dieren op een zeer goede en veilig manier een endoscopische behandeling ondergaan.

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor Endoscopie of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur bied naast Endoscopie ook andere diensten aan:

bottom of page