top of page

Laboratorisch

Onderzoek

bij Dierenkliniek

Etten-leur?

Dierenkliniek Etten-Leur is een gemoedelijke en gezellige dierenkliniek gelegen aan de Lange Brugstraat nabij het centrum van de Leur. De kliniek grenst aan de nieuwbouwwijk Schoenmakershoek.

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Snelle

betrouwbare

diagnose

In de meeste gevallen levert een algemeen klinisch onderzoek genoeg informatie op om een diagnose te stellen. Soms is het echter nodig om verder onderzoek te doen om andere dingen uit te sluiten en de diagnose te bevestigen, zoals bijvoorbeeld met  een bloedonderzoek of een urineonderzoek.

Bloedonderzoek

Voor een bloedonderzoek nemen we uiteraard een beetje bloed af. Afhankelijk van welke onderzoeken we moeten doen, worden er verschillende buisjes gevuld met bloed. Bij de hond wordt er bloed afgenomen uit de hals of uit één van de voorpoten, bij de kat meestal uit de hals (omdat we hier grotere hoeveelheden in één keer kunnen afnemen).

Dierenkliniek Etten-leur beschikt over een VetABC Haematologieapparaat, een Skyla VB1 biochemieapparaat en een Eurolyser Vet-Cube voor de andere bloedonderzoeken. De onderzoeken van deze apparaten zijn binnen enkele minuten klaar om te interpeteren en zo hebben wij binnen het uur een uitslag

 

Als er nog andere onderzoeken nodig zijn, dan wordt het bloed opgestuurd naar een extern laboratorium en hebben we vaak binnen één tot twee dagen de uitslag.

 

T4 onderzoek

Wanneer katten ouder worden kunnen ze last krijgen van een te snel werkende schildklier, bij honden kan deze te traag gaan werken.
Met een bloedonderzoek kunnen we het schildklierhormoon, thyroxine (T4) bepalen. Katten met hyperthyroïdie (of een te snel werkende schildklier) hebben gestegen waarden van dit hormoon in het bloed. Honden met gedaalde waarden van dit hormoon in het bloed EN met gestegen waarden van het Thyroïd Stimulerend Hormoon (een hormoon dat de schildklier aanstuurt om schildklierhormonen te produceren) hebben met zekerheid een te traag werkende schildklier (hypothyroïdie).

 

Alvleesklier onderzoek

Pancreatitis, ofwel een ontsteking van de alvleesklier komt zowel bij katten als soms bij honden voor. Het is een pijnlijke aandoening waarbij dieren dikwijls slecht gaan eten en geven soms ook over. Met een bloedonderzoek kunnen we uitzoeken of een dier lijdt aan Pancreatitis. We meten Pancreas-specifieke lipase (feliene pancreas lipase of fPLI) in het bloed, zo kunnen we een betrouwbare diagnose van pancreatitis.

ProBNP onderzoek

Met een bloedonderzoek kunnen we vroegtijdig hartkwalen opsporen. We gaan opzoek naar bepaalde markers in het bloed die aangeven of het hart in de problemen zit, of op korte termijn gaat komen. Onze testen meten ProBNP en Troponine. Deze stoffen komen vrij uit de hartspier en indien deze verhogen in het bloed, is dit soms een indicatie om het hart verder te onderzoeken. 

 

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor een Laboratorisch onderzoek of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur bied naast Gezondheidschecks ook andere diensten aan:

bottom of page