Snelle
betrouwbare
diagnose
In de meeste gevallen levert een algemeen klinisch onderzoek genoeg informatie op om een diagnose te stellen. Soms is het echter nodig om verder onderzoek te doen om andere dingen uit te sluiten en de diagnose te bevestigen, zoals bijvoorbeeld met een bloedonderzoek of een urineonderzoek.
Bloedonderzoek
Voor een bloedonderzoek nemen we uiteraard een beetje bloed af. Afhankelijk van welke onderzoeken we moeten doen, worden er verschillende buisjes gevuld met bloed. Bij de hond wordt er bloed afgenomen uit de hals of uit één van de voorpoten, bij de kat meestal uit de hals (omdat we hier grotere hoeveelheden in één keer kunnen afnemen).
Wij beschikken over meerdere bloedonderzoeksapparaten, waardoor een groot deel van de bloedonderzoeken bij ons op de praktijk gedaan kunnen worden.
Is dit niet het geval, dan zal het bloed opgestuurd worden naar het laboratorium voor onderzoek.
Een algemeen bloedonderzoek brengt onder andere de nierfunctie, leverfunctie, alvleesklierfunctie in beeld, maar er wordt ook gekeken naar andere belangrijke bloedwaarden.
Wanneer katten ouder worden kunnen zij last krijgen van een te snel werkende schildklier. Honden daarintegen juist van een te traag werkende schildklier.
Na een algemeen onderzoek kan de dierenarts besluiten om aanvullend onderzoek te doen naar de schildklier. Ook dit onderzoek kunnen wij op de praktijk doen.
Daarnaast beschikken wij ook over een hematologie bloedapparaat, deze brengt de bloedcellen van uw huisdier in beeld.
Urineonderzoek
Op de praktijk hebben wij een urineonderzoeks apparaat. Urine wordt dan onderzocht op aanwezigheid van ontstekingscellen, bloedcellen, de concentratie en andere waarden die van belang zijn voor het onderzoeken van urine.
Daarnaast wordt er altijd een hoeveelheid urine afgedraaid en het bezinksel wordt onder de microscoop onderzocht. Hierin wordt gekeken naar cellen, kristallen en eventuele andere afwijkingen in de urine.
Microscopisch onderzoek
Wij beschikken over onze eigen microscoop. Deze gebruiken wij voor het onderzoeken van urinesedimenten of bijvoorbeeld voor het bekijken van een swab.
Heeft uw huisdier last van de oren? Dan zal er vaak een oorswab genomen worden om deze onder de microscoop te bekijken. Hierdoor wordt het duidelijk of uw huisdier een bacteriële oorontsteking heeft of niet. Sommige oorontstekingen bevatten namelijk geen bacteriën, en door het bekijken van de oorswab onder de microscoop wordt het gebruik van onnodig antibiotica sterk verminderd!
ANDERE
DIENSTEN
Dierenkliniek Etten-leur biedt naast Gezondheidschecks ook andere diensten aan: