top of page

Echografie

Dierenkliniek Etten-Leur

is de laatste jaren uitgegroeid tot een veelzijdige professionele dierenkliniek.

Wij combineren hoge kwaliteit van zorg met een warme, persoonlijke service.

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Pijnvrij en veilig

Overgenomen uit de humane geneeskunde is echografie bijna niet meer weg te denken uit de hedendaagse diergeneeskunde. Echografie is een niet-invasieve, niet pijnlijke en veilige vorm van beeldvorming waarbij met de digitale apparaten van vandaag een snelle betrouwbare diagnose gesteld kan worden. Men maakt hierbij gebruik van geluidsgolven. De meeste dieren laten dit onderzoek ook heel goed toe en hoeven daarvoor niet onder narcose. 

​Hoe ziet een echografische behandeling eruit?

Soms word tijdens een consult duidelijk dat er over gegaan moet worden tot een echografisch onderzoek. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat zelf u belt omdat u graag een drachtecho wil laten maken.

Tijdens het gesprek ontvangt u informatie die belangrijk is voor bijvoorbeeld de voorbereiding van van de behandeling en de evt. nazorg.

Afhankelijk van de reden van de echo en de agenda van de dierenarts kan het zijn dat u uw huisdier om 8:00 's ochtends moet binnen brengen zodat de echo in de ruimte van het operatieprogamma gemaakt en beoordeeld kan worden. In het geval van een drachtecho voldoet een normale afspraak en hoeft u uw huisdier niet vroeger te brengen.

Een echo word op de rug gemaakt in een speciaal kussen. Voor de echo zal de buik van de patient geschoren worden zodat contact met de huid optimaal is, hierna zal er echogel op de buik aangebracht worden zodat er een goed beeld onstaat op de monitor. Met de scope zal de buik op verschillende frequenties bekeken worden. Tijdens de echo worden er ook schermopnamen gemaakt, deze gebruikt de dierenarts om de echo verder te beoordelen. 

Wanneer u niet bij de echo aanwezig bent (in de vorm van een afspraak) en uw dier zit bij ons in de opname zult u persoonlijk gebeld worden door de dierenarts met haar bevindingen.

Als u uw huisdier geen narcose heeft gehad kan deze in principe na het onderzoek en de beoordeling naar huis. Wanneer u uw huisdier komt ophalen krijgt u duidelijke nazorginstructies mee naar huis. Mocht er iets zijn kunt binnen openingstijden altijd bellen met vragen.

Echografie abdomen

Het meest uitgevoerde onderzoek is een echo van de buik, hierbij brengen we omliggende organen in beeld. Meestal volgt er een echo van de abdomen (buik) als er daarvoor aanwijzingen naar voren komen uit lichamelijk onderzoek en/of bloedonderzoek. Zo kijken we bij katten bijvoorbeeld vaak naar de nieren en bij honden veel naar de lever en de darmen. Aan de hand van vorm, structuur en grootte van organen kan de dierenarts een betrouwbare diagnose stellen.

Urine steriel afnemen

Soms lukt het niet om urine op te vangen bij uw huisdier of is er na aanleiding van de eerste urineuitslag vervolgonderzoek nodig. Dan biedt echografie de oplossing. 

Met behulp van de echo zal de blaas in beeld gebracht worden en zal er met behulp van een steriele naald en spuit urine afgenomen worden. 

Echobegeleide punctie

Soms besluit de dierenarts tijdens een echo dat er nader onderzoek nodig is. Dat kan zij doen door middel van een punctie. Hierbij wordt ergens vloeistof uitgehaald of wordt er met een dunne naald cellen opgezogen uit een afwijkend orgaan. Dit is vergelijkbaar met een bloedafname. Hiervoor is dus geen narcose nodig, de meeste dieren reageren hier niet of nauwelijks op.
Wij sturen het verzamelde materiaal door naar het lab, waarna deze geanalyseerd zal worden door specialisten​.

Echo dracht hond of kat

Na een periode van 25 dagen kan met behulp van een echo worden vastgesteld of er zich levende pups of kittens in de baarmoeder bevinden. Men kijkt dan naar de hartjes, het precieze aantal is op dat moment nog niet te bepalen.

Na 45 dagen is het mogelijk om het precieze aantal pups of kittens te laten bepalen, dit gebeurt door middel van een röntgenfoto. Het laten bepalen van het aantal pups of kittens is altijd gunstig, zo weet je hoeveel pups of kittens geboren moeten worden en dus kun je optijd de dierenarts waarschuwen als niet allen geboren zijn.

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor Echografie of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur bied naast Echografie ook andere diensten aan:

bottom of page