top of page

Vaccinatie

Is uw hond toe aan zijn jaarlijkse vaccinatie of heeft u vragen?

​

Neem contact met ons op, de assistente staat u graag te woord.

​

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Vaccineren?

"Er is geen trouwere vriend dan een hond". Een bekend gezegde, maar nieuw onderzoek bewijst dat des te meer. Onderzoekers aan de Japanse universiteit in Koyoto hebben namelijk ontdekt dat honden instinctief de vijanden van hun baasje zelf ook aannemen als vijand. Jij beschermd jouw trouwe vriend toch ook? 

 

Tegen welke ziekten kan je inenten?

De meesten hondeneigenaren hebben wel gehoord van de termen grote en kleine cocktail. Men maakt het onderscheid tussen de kleine (jaarlijkse) cocktail: de ziekte van Weil en de grote (drie-jaarlijkse) cocktail: Parvo, Distemper en Leverziekte. Verder zijn er nog aanvullende vaccinaties zoals: Kennelhoest en Rabiës.

​

Parvo

Parvo is een zeer besmettelijke en hardnekkige virusinfectie. Besmetting vind hoofdzakelijk plaats via de ontlasting van besmette honden. Symptomen zijn sloomheid, spierzwakte, koorts en voornamelijk diarree; zieke dieren krijgen diarree omdat het darmslijmvlies wordt aangetast. Vooral jonge pups lopen risico op besmetting aangezien zij maar beperkt beschermd zijn (vaak zijn zij dan nog niet geënt). Pups die een besmetting oplopen krijgen vaak op latere leeftijd hartproblemen.

16 tot 48% van de besmette honden overlijdt, hiervan is 85% jonger dan een jaar. Een dier met Parvo valt maar beperkt te behandelen, er zijn geen geneesmiddelen tegen het virus zelf. Elke patiënt zal het virus zelf moeten overwinnen, met goede zorg en vooral goede hygiëne.

​

Hondenziekte (Distemper of Ziekte van Carré)

Hondenziekte is een zeer besmettelijke virusinfectie. Honden raken geïnfecteerd door het lichaamsvocht als urine en speeksel van besmette honden. De ziekte kent een duidelijk verloop: het begint met koortsaanvallen die de weerstand zullen verlagen, in een later stadium komen er ook long- maag- en darmklachten bij. Ook neurologische verschijnselen als toevallen komen voor. Vooral voor jonge honden zijn de gevolgen ernstig. Ongeveer 50% van de honden besmet met hondenziekte overlijdt, van de overlevende honden houdt een deel blijvende schade aan de organen. Hondenziekte komt, mede dankzij de vaccinaties, bijna niet meer voor.

​

Leverziekte (HCC)

HCC of Leverziekte is een besmettelijke leverontsteking. Het is een virale ziekte die word doorgegeven via onderling contact met een besmette hond of de ontlasting van besmette dieren. Per dier is het verloop van de ziekte verschillend, maar vooral voor jonge dieren is het een gevaarlijke ziekte. De symptomen van leverziekten zijn vaak vaag en lijken veel op andere ziekten. Het symptoom geelzucht kan wijzen naar Leverziekte. Leverziekte komt de afgelopen jaren niet meer voor in gebieden waar honden over het algemeen gevaccineerd worden.

​

Kennelhoest 

Kennelhoest kent twee varianten: een virale variant (influenza) en een bacteriële variant (Bordetella). Voor een gezonde hond kan het niet erg kwaad, na 5-7 dagen gaat de ziekte meestal vanzelf over. Bij pups of oudere (verzwakte) honden kan een besmetting tot een zware longontsteking leiden. Na een infectie met kennelhoest is een hond meestal levenslang immuun voor de ziekte. De besmetting wordt overgebracht door het speeksel van hoestende besmette honden.

​

Leptospirose (Ziekte van Weil) 

Leptospirose ook wel de Ziekte van Weil genoemd is een bacteriële ziekte die voornamelijk wordt overgebracht door besmette dieren en urine van de wilde rat. Er is dus kans op besmetting in het water, maar ook het snuffelen aan urine op het land kan de ziekte overbrengen. Tevens kan deze ziekte overgedragen worden op mensen. Symptomen zijn uitlopend: onder andere aantasting van lever, nieren en bloedvaten. ​

​​

Rabiës

Deze ziekte wordt ook wel hondsdolheid genoemd en wordt veroorzaakt door een virus. Uw hond kan besmet raken via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Rabiës komt bijna overal in de wereld voor, maar de kans om de ziekte in Nederland te krijgen is klein. Daarom is deze vaccinatie verplicht wanneer u met uw hond naar het buitenland gaat. Zorg dat u deze vaccinatie op tijd laat toedienen, er geld namelijk een incubatietijd van 3 weken. In deze tijd mag u nog niet met uw hond naar het buitenland reizen.  Afhankelijk van het land van bestemming kunnen ook nog aanvullende regels van toepassing te zijn. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met onze kliniek. 

​

Wanneer vaccineren?

Een pup is tijdens de geboorte tijdelijk beschermd door de verkregen antistoffen van de moeder via moedermelk. Deze weerstand verdwijnt op den duur (ongeveer tussen de 6 en 16 weken leeftijd) en is het belangrijk uw pup te beschermen door middel van vaccinaties.

​

Pups worden op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken gevaccineerd tegen Distemper, Hepatitis, Parvo en de Ziekte van Weil. Op 9 weken leeftijd hoort daar ook de kennelhoestvaccinatie bij.

Op 1 jaar leeftijd is vervolgens de volgende vaccinatie.

​

Het advies is vervolgens om jaarlijks te vaccineren, op 2 en 3 jaar leeftijd zal dit de kleine cocktail zijn (Ziekte ven Weil en indien gewenst de kennelhoestvaccinatie) en op 4 jaar leeftijd de grote cocktail (Distemper, Hepatitis, Parvo en Ziekte van Weil). Vervolgens zal er de 2 opvolgende jaren weer de kleine cocktail gegeven worden en het jaar daarna de grote. Zo gaat het door in dit schema.

​

Zorg dat je altijd dat je dier gezond is voordat je overgaat tot vaccinatie. Een ziek dier enten kan ervoor zorgen dat deze nog zieker wordt. Bij Dierenkliniek Etten-Leur doen wij altijd een gezondheidscheck voordat wij overgaan tot vaccinatie. Klik hier voor informatie

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor een vaccinatie of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

​

Wij werken uitsluitend op afspraak.

​

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur biedt naast Vaccinaties ook andere diensten aan:

​

bottom of page