Vaccinatie

bij Dierenkliniek

Etten-leur?

Denkt u erover na om uw huisdier te laten vaccineren bij Dierenkliniek Etten-leur of heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Vaccineren?

Risico’s van vaccineren

In de loop der jaren is duidelijk geworden dat vaccinaties niet alleen maar voordelen hebben. Ze kunnen ook mogelijke andere gezondheidsrisico’s met zich mee brengen doordat het immuunsysteem herhaaldelijk op onnatuurlijke wijze wordt geactiveerd. Bovendien wordt er met de cocktailvaccinatie vaak tegelijkertijd tegen verschillende ziekten gevaccineerd. Helaas komt het ook veel voor dat dieren die niet helemaal gezond zijn ingeënt worden.

Het lichaam moet in deze gevallen op verschillende fronten tegelijk reageren waarbij er dingen mis kunnen gaan. Daarbij moet rekening gehouden worden met dat een bezoek aan de dierenarts voor de meeste dieren veel stress oplevert. Dit heeft ook een negatief effect op het afweersysteem.

Meestal zijn schadelijke gevolgen pas merkbaar op de langere termijn zoals de ontwikkeling van auto-immuunziekten, allergieën, en kanker. Soms zijn de reacties sneller te zien: diaree, braken, anafylactisch shock, toevallen of koorts.

Kijk naar de gezondheid van jouw hond

Vaccinaties kunnen een gezondheidsrisico zijn, maar hebben natuurlijk dus ook voordelen. Het is moeilijk om algemene uitspraken te doen over wel of niet vaccineren, hoe vaak, waartegen en wanneer. Dit is namelijk afhankelijk van het type dier, de leefomstandigheden, de gezondheid en weerstand.

Het is dus erg zinvol om ook bij het vaccineren op een holistische manier te kijken, naar het individuele dier, het hele plaatje.

Over het algemeen kan gesteld worden dat de kans op besmetting, het verloop van de ziekte en de ernst ervan in sterke mate afhangt van de weerstand en leefomstandigheden van je dier. Het is dus belangrijk deze optimaal te laten zijn.

Wat kun je verder doen om risico’s te beperken?

Vaccineer zo min mogelijk. Steeds meer onderzoeken naar hondenvaccinaties wijzen uit dat veel honden die op 1 jarige leeftijd gevaccineerd zijn tegen parvo, hondenziekte en HCC langdurig immuun zijn. Doe een titerbepaling om zeker te zijn van je zaak of hanteer de 1 keer in de 3 jaar termijn voor de cocktailvaccinatie.

 • Laat je huisdier alleen vaccineren als hij helemaal gezond is.

 • Combineer het zo min mogelijk met andere belastende stoffen zoals ontwormingen en vlooien- en tekenbestrijding.

 • Vaccineer waar mogelijk met enkelvoudige entingen met tussenpozen van enkele weken.

 • Ent alleen tegen kennelhoest of niesziekte als je dier een verhoogd risico loopt (kennel, asiel, shows).

 • Laat Rabiës alleen vaccineren als je huisdier meegaat naar een buitenland waar dat geëist wordt.

 

Titerbepaling (Vaccicheck)

Een titerbepaling, ookwel VacciCheck genoemd is een betrouwbare test die antilichamen (antistoffen) in het bloed meet tegen de meest voorkomende besmettelijke virusziekten bij de hond en kat. Wanneer er voldoende antilichamen zijn, dan is het dier beschermd en heeft vaccineren geen enkele zin. Een vaccinatie zal dan niets doen en de bescherming zal niet toenemen. Mocht er uit de titerbepaling komen dat de hond of kat niet optimaal beschermd is dan kan er zo passend mogelijk gevaccineerd worden. 

VacciCheck test op de volgende ziekten:

Hond:

 • Infectieuze hepatitis (besmettelijke leverontsteking) (CAV-1 en CAV-2)

 • Parvo (CPV)

 • Distemper (ook wel hondenziekte of ziekte van Carré genoemd) (CDV)

Kat:

 • Panleukopenie (kattenziekte) (FPV)

 • Niesziekte (herpes) (FHV-1 of FHeV-1)

 • Niesziekte (calici) (FCV)

Hoe werkt het?

Wij nemen bloed af bij het dier in een buisje. Hierna zullen we het buisje conserveren totdat we vrijdags titratie testen doen. Het bloed zal worden getest en de uitslag word gepresenteerd op een wit kunststof stripje met daarop maximaal 4 stippen. Deze lezen wij met een speciaal computerprogramma uit. De S staat voor Score en waardes van 3 en hoger geven bij volwassen dieren aan dat het dier de eerstkomende 3 jaar geen vaccinatie nodig heeft. Daaronder volgen de titers voor de ziekten waarop we testen in de volgorde zoals hierboven vermeld. Wanneer de uitslag lichter is dan de controlestip betekent dat niet automatisch dat er gevaccineerd dient te worden. Dit is afhankelijk van de exacte waarde maar ook de individuele omstandigheden per dier kunnen meetellen om tot een goed advies te komen.

Voor elke ziekte kan er een andere titer worden gemeten en afhankelijk van de hoogte van de titer moet er wel of niet zoveel mogelijk op maat worden gevaccineerd. Helaas zijn nog niet alle vaccins los verkrijgbaar dus dit is mede afhankelijk van het aanbod van de producenten van de vaccins. 

Link naar Vaccicheck: https://www.vaccicheck.nl/lijst-van-vaccicheck-dierenartsen

 

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor een Vaccinatie of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur bied naast Vaccinaties ook andere diensten aan: