top of page

Laparoscopie
bij Dierenkliniek
Etten-leur?

Dierenkliniek Etten-Leur is een gemoedelijke en gezellige dierenkliniek gelegen aan de Lange Brugstraat nabij het centrum van de Leur. De kliniek grenst aan de nieuwbouwwijk Schoenmakershoek.

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Snel herstel pijnvriendelijk

Vanaf eind 2019 bij Dierenkliniek Etten-leur: Laparoscopie!

 

Overgewaaid uit de Humane geneeskunde; Laparoscopie ofwel een Kijkoperatie. Over de jaren is het steeds normaler geworden binnen de Diergeneeskunde om een aantal ingrepen Laparoscopisch uit te voeren inplaats van de reguliere manier. Deze chirurgische methode heeft voor sommige ingrepen duidelijke voordelen ten opzichte van de niet laparoscopische methode.

Wat is Laparoscopie?

Bij een laparoscopische ingreep  maakt men 2 kleine openingen van 0,5 – 1 cm per sneede. Door een van deze openingen word er een scoop (een speciale camera met lichtbron) en door de andere het instrumentarium ingebracht. Door middel van het beeld uit de camera kan de dierenarts opereren in de buik zonder dat hier een grote snede voor nodig is. 

Wat zijn de voordelen van een Laparoscopische ingreep?

In de afgelopen jaren is gebleken dat er veel voordelen zijn wanneer men een ingreep laparoscopisch uitvoert ten opzichte van de reguliere manier van opereren.

  • De laparoscopische operatie blijkt minder pijn te veroorzaken dan de normale open buikoperatie. Een onderzoek naar de pijn na een sterilisatie via de open buik methode en via laparoscopie heeft aangetoond dat de honden zo’n 65% minder pijn blijken te hebben.

  • De kleinere wondjes van de laparoscopische operatie helen sneller en met minder kans op complicaties; het herstel is dus sneller.

  • Via een groot onderzoek heeft men kunnen aantonen dat de nieren, de longen, de darmbewegingen en het immuunsysteem minder belast worden tijdens een laparoscopische operatie dan tijdens een open buik operatie.

  • Doordat de camera in de buik alle handelingen op een sterk vergrotend TV scherm zichtbaar maakt is het overzicht voor de chirurg beter.

Hoe ziet een laparoscopische behandeling eruit?

Soms word tijdens een consult duidelijk dat er over gegaan moet worden tot een laparoscopische ingreep, of blijkt dat de voorgestelde operatie ook laparoscopisch uitgevoerd kan worden. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat u zelf een afspraak maakt met de assistent voor bijvoorbeeld een laparoscopische steralisatie.

Tijdens het gesprek ontvangt u informatie die belangrijk is voor bijvoorbeeld de voorbereiding van van de operatie en de evt. nazorg. Van belang is dat u uw huisdier nuchter houd; dit wil zeggen dat er geen voeding gegeven mag worden na 20:00 s'avonds. Water mag wel aangeboden worden.

Het is gebruikelijk dat u uw huisdier altijd om 8:00 's ochtends binnen brengt.

Hierna word er een Braunule (infuuspoort om medicijnen door de geven) in de poot ingebracht. Daarna zal de operatie starten.

Afhankelijk van het operatieschema en of u het heeft aangegeven zullen wij u bellen over hoe de operatie gegaan is.

Bij de laparoscopische sterilisatie wordt de buikholte opgeblazen met CO2 gas. Dit verhoogt de buikwand boven de interne organen waardoor er een soort koepel ontstaat. In deze koepel van gas is genoeg ruimte om alles goed te kunnen zien en te kunnen werken. CO2 gas wordt gebruikt omdat dit van nature in het lichaam van het dier voorkomt en dit kan door weefsel en de luchtwegen worden afgebroken/afgevoerd. Het gas is ook niet ontvlambaar, dat is belangrijk omdat er gewerkt wordt met elektrochirurgische apparaten in het lichaam van het dier.

Daarna maakt de chirurg twee kleine openingen in de buikwand in plaats van een grote snede. Via deze 2 openingen worden een camera en werkinstrumenten ingebracht. Met de camera kan de chirurg via de monitor de werkinstrumenten volgen en bedienen. Met een cauterisatie-apparaat brandt hij de grote bloedvaten naar de eierstokken door, waarna ze kunnen worden verwijderd. Er is haast geen bloedverlies bij het lossnijden van de eierstokken.

 

Wanneer de patiënt goed wakker is, op temperatuur is en de dierenarts deze goed bevonden heeft word u gebeld door de assistent dat u uw huisdier kunt komen ophalen. De meeste dieren mogen dezelfde middag al mee naar huis.

Als u uw huisdier komt ophalen vertellen wij nogmaals hoe de operatie is verlopen en krijgt u duidelijke nazorginstructies mee naar huis. Mocht er iets zijn kunt binnen openingstijden altijd bellen met vragen.

Narcose

Narcose is voor veel eigenaren een grote zorg. Narcose heeft altijd een risico, vooral bij oudere dieren. Echter gaan wij erg zorgvuldig te werk en wordt er bij oudere dieren standaard een preanestetisch bloedonderzoek gedaan. Wij passen daarop de narcose aan op basis van de leeftijd, een algemeen onderzoek en de bloeduitslag. Zo kunnen ook oudere dieren op een zeer goede en veilig manier laprascopische chirugie ondergaan.

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor Laparoscopie of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur bied naast laprascopie ook andere diensten aan:

bottom of page