top of page

Röntgen
onderzoek
 

Dierenkliniek Etten-Leur

is de laatste jaren uitgegroeid tot een veelzijdige professionele dierenkliniek.

Wij combineren hoge kwaliteit van zorg met een warme, persoonlijke service.

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Snelle digitale beeldvorming

De laatste jaren is het steeds gebruikelijker geworden in de Diergeneeskunde om röntgenfoto's te maken. Sinds het begin van Dierenkliniek Etten-Leur zijn wij in het bezit van een apparaat om röntgenonderzoeken mee uit te voeren, waarbij wij sinds begin 2019 een nieuwe digitale röntgentafel hebben.

Hoe werkt een Röntgenonderzoek

Maken van een röntgenfoto is totaal verschillend van het maken van een gewone foto. Bij een gewone foto valt het (zichtbare) licht op een bepaald voorwerp. Bij een röntgenfoto worden verschillen gemeten in (röntgen)straling nadat ze door een object gegaan zijn. De (onzichtbare) röntgenstraling valt op een plaat in de tafel waarna deze automatisch op de computer word ontwikkeld tot een foto. Verschillen in dichtheid in het dier geven verschillen in witting op de röntgenfoto. Zo kunnen we als het ware door het dier heen kijken. Deze medische beeldvorming is uitermate geschikt voor de diagnostiek van afwijkingen aan het skelet van de dieren. Ook voor de screening van bepaalde erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie wordt gebruik gemaakt van röntgendiagnostiek. Voor het (nadere) onderzoek van kreupele honden en katten (o.a. na een ongeval) is de röntgendiagnostiek vaak een onmisbaar onderdeel, maar ook bij onderzoek van de weke delen (o.a. borst- en buikorganen) is het een veelvuldig door ons toegepaste techniek.

Röntgenstraling is niet zonder risico! Daarom dragen wij altijd een loodschort en eventuele loodhandschoenen tijdens het onderzoek. Ook als iemand helpt moet deze beschermende kleding dragen (handschoenen en loodschort).

Hoe ziet een Röntgenonderzoek eruit

​In eerste instantie proberen wij altijd zonder sedatie een foto te maken, in veel gevallen lukt dit dan ook prima. Maar soms is toch een lichte sedatie nodig omdat het belangrijk is dat de dieren goed stil liggen. Dit is zeker het geval als er sprake is van een pijnlijk onderzoek, bijvoorbeeld bij botbreuken of als er een opname in een ongebruikelijke houding gemaakt moet worden.

Nadat een kwalitatief goede röntgenfoto is gemaakt, moet deze nog beoordeeld worden op de aanwezigheid van afwijkingen.
In de meeste gevallen zal de dierenarts die de foto gemaakt heeft, deze ook beoordelen. De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig en de dierenarts kan er dan ook voor kiezen om de gemaakte röntgenfoto te laten beoordelen door een specialist. De uitslag hiervan volgt dan later.

Wanneer de foto is gemaakt zal de dierenarts u een uitgebreide toelichting geven op de gemaakte foto en op basis hiervan een behandeling bespreken en starten.

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur biedt naast röntgenonderzoek ook andere diensten aan:

bottom of page