top of page

Vaccinatie

Denkt u erover na om uw konijn te laten vaccineren bij Dierenkliniek Etten-leur of heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

 

Vaccineren?

Veel mensen kiezen een konijn als eerste huisdier. Dat is niet gek. 

Ze zijn lief, pluizig en makkelijk tam te maken. Buiten dat zijn ze makkelijk en goedkoop in onderhoud.

Toch is een konijn niet immuun voor alles en kan het gebeuren dat u met uw pluizige vriend naar de dierenarts moet. Het vaccineren van uw konijn verlaagt deze kans aanzienlijk.

Een konijn laten vaccineren?

VHS (het viraal haemorrhagisch syndroom) en myxomatose (konijnenpest) zijn de twee meest voorkomende konijnenziektes.

VHS wordt ook wel ‘rabbit haemorrhagic disease’ (afgekort RHD) genoemd.
Sommige konijnen met RHD overlijden zonder enige symptomen te hebben vertoond, andere krijgen koorts, moeite met ademhalen of problemen met het zenuwstelsel. Het is een hardnekkig virus. VHS of RHD kan zich op meerdere manieren verspreiden: via contact tussen konijnen, ontlasting, voedselbakjes, kleding etc. Bovendien kan het door stekende insecten, zoals muggen worden verspreid. Een enting helpt verspreiding voorkomen.

Konijnenpest of myxomatose word ook voornamelijk door besmette stekende insecten verspreid. Direct contact met een besmet konijn is ook gevaarlijk. Myxomatose is te herkennen aan de volgende symptomen: etterende, ontstoken ogen met vaak vastgeplakte oogleden en verschillende verdikkingen in de huid rond de ogen, snuit, oren of anus. 

Voor deze ziektes geldt helaas in veel gevallen dat wanneer een dier eenmaal geïnfecteerd is, deze het in veel gevallen niet overleefd. Er is geen medicatie voor deze ziektes. Alleen een vaccinatie helpt deze ziekten voorkomen. Verder helpt het voorkomen van contact met stekende insecten ook. Behandel uw konijn tegen vlooien en dek eventueel de kooi af met een muskietennet.

Wanneer en wat enten?

Een konijnen kan worden ingeënt als het 5 tot 10 weken oud is, afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt. Hierna voldoet een jaarlijkse herhaling.  

Wij raden aan om uw konijn in het voorjaar te laten inenten. In deze periode zien we de insecten die deze ziektes kunnen verspreiden weer voorkomen in de natuur.

Binnen onze kliniek vaccineren wij met:

  • Myxo-RHD1/2-vaccinatie: de inenting voor konijnen tegen Myxomatose en RHD1 en RHD2

Zorg dat uw dier gezond is voordat u overgaat tot vaccinatie. Een ziek dier enten kan ervoor zorgen dat deze nog zieker wordt. Bij dierenkliniek Etten-Leur doen wij altijd een gezondheidscontrole voordat wij overgaan tot vaccinatie. Klik hier voor informatie

 

AFSPRAAK

MAKEN

Wilt u een afspraak maken voor een Vaccinatie of heeft u vragen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken uitsluitend op afspraak.

ANDERE

DIENSTEN

Dierenkliniek Etten-leur biedt naast Vaccinaties ook andere diensten aan:

bottom of page